Újabb kapcsolatra derült fény a környezetünk és a szarvasmarhák emésztése között
A klímakatasztrófa megakadályozása kapcsán éppen elégszer esik szó a szarvasmarhák emésztésről, erre most egy egészen más kontextusban, de mégis a természeti környezetünk védelmével kapcsolatban került elő megint a négylábúak belső felépítése.
Mérhetetlenül nagy áttörést jelentene mind az emberiség, mind az élővilágunk jelenje és jövője szempontjából, ha sikerülne megoldást találni a műanyagszennyezésre. Arra a problémára, ami a világon mindenütt jelen van, hiszen az elmúlt hetven évben előállított 8 milliárd tonnányi szemétnek köszönhetően a mikroműanyag-szemcsék már a levegőben is ott vannak, így akaratlanul kenjük, szívjuk, döntjük magunkba őket.
Egy bécsi kutatás, Doris Ribitsch és kollégái munkája révén vezetett ahhoz az eredményhez, miszerint a szarvasmarhák gyomrában élnek olyan mikrobák, amik képesek lebontani az összes általuk elfogyasztott speciális növényi anyagot, amilyen a paradicsom és az alma héja. Vágóhídról szerzett gyomorban található folyadékkal végeztek kísérleteket, amivel laboratóriumi körülmények között a végül három kipróbált poliészter mindegyikét sikerült lebontani.
A cél megtalálni a több ezer mikroba közül a lebontásért felelőseket, hogy aztán ezeket az ipari használatba is be lehessen vonni.
Nem ez az első kísérlet a globális probléma felszámolására, több kutatás is folyik ezzel kapcsolatban a világ különböző részein, és lassan évente kerül elő egy újabb lehetséges megoldás. A műanyagevő lárvák, bogarak, baktériumok, csodaenzimek egyre nagyobb számban sorakoznak a tudományos eredményekben, de egyelőre egyik sem nyújt olyan megoldást, amire szükség lenne.
Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Unsplash